Eiendom Norges boligprisstatistikk har vært dyster lesning for mange unge som drømmer om å kjøpe leilighet, og ikke bare i hovedstaden. Rekordlav boliglånsrente og få førstegangskjøpobjekter til salgs i bruktboligmarkedet er to av faktorene som i flere år har presset prisene opp mange steder i landet.

Dempet prisvekst i vente

Nå som renten er på vei opp, er det imidlertid ventet at prisene vil stabilisere seg.  I løpet av dette årtusen har boligprisene i Norge steget med om lag seks prosent i året. Men med allerede rekordhøye priser vil boliglånsrenter som nærmer seg 4-tallet holde prisene i sjakk resten av året, og et godt stykke inn i neste år. En må bare huske at renteøkninger er engangseffekter. Etter at rentene topper vil det ikke gå lang tid før boligene gjenopptar sin prisvekst, om enn i et mer moderat tempo enn før.

Når prisene er høye, må mange kjøpe mindre boliger for å få råd. Enkelte kjøpergrupper som tidligere så på 3-roms ser nå på 2-roms for å få råd til bolig, og dette gjør at prisen på de mindre objektene som mange førstegangskjøpere ser på fortsatt kan presses noe oppover. Da blir det mange på visning og kamp om de mindre leilighetene.  

Raskeste vei inn på boligmarkedet  

Å kjøpe bolig er den største investeringen mange gjør i livet. Å spare opp nok egenkapital er utfordrende for mange. En enklere løsning kan være at foreldre er med på boligkjøpet som kausjonist eller medlåntaker.  

Alternativt kan man kjøpe leilighet sammen med en venn eller partner, siden det er rimeligere å kjøpe en 3-roms sammen enn å kjøpe hver sin 2-roms. Denne løsningen trenger ikke å vare for alltid, men er en fin måte å få en fot innenfor boligmarkedet på.  

Løft blikket og tenk langsiktig  

Selv om man drømmer stort, er det gjerne forskjell på drømmeboligen og det første skrittet inn på boligmarkedet. Tenk langsiktig og husk at boligreisen din må starte et sted. Er boligprisene i sentrum eller sentrale strøk uoppnåelig høye nå, er ikke det synonymt med at du ikke kan bo her senere.  

- Hvis du vil bo sentralt i en by, men ikke har råd nå, kan det være smart å ta del i boligprisveksten ved å starte boligreisen litt utenfor bykjernen. Du kan tjene godt på å tenke litt annerledes om ditt første boligkjøp. Løft blikket, så vil du se flere muligheter, anbefaler Marius Aasen, eiendomsmegler og partner ved Aktiv Grünerløkka/Carl Berner i Oslo. 

Det kan være lurt å velge et område med gode buss- eller togforbindelser dersom du kan. Da blir terskelen for å reise inn til nærmeste tettsted eller by litt lavere. 

Inkluder kvalitetene du ønsker deg i regnestykket

Et boligkjøp koster mer enn bare salgssummen som er oppgitt. Derfor bør du også tenke over hvordan du vil leve etter at faste utgifter som mat, transport, renter, avdrag, forsikring, vedlikehold, strøm og eiendomsskatt er betalt. Hvordan vil du ha det økonomisk etter å ha kjøpt bolig? Vil du legge mest penger i boligen, eller vil du at det skal være rom for sparing og eksotiske ferier?  

Betyr det estetiske mye for deg, er det fint å huske på at oppussingen kan gjøres billig. I dag kan man for eksempel få et flunkende nytt IKEA-kjøkken med hvitevarer for 20.000 kr. Å male kan du enkelt gjøre selv, og på badet kan man male flisene eller legge flis på flis så lenge badet er tørt.  

Vi finner løsninger  

Snakk med oss om hvilke behov og ønsker du har. Vi er ofte gode på å finne løsninger som man ikke nødvendigvis får hos større banker, og vi kan også gi god veiledning og støtte i kjøpsprosessen.  

Våre rådgivere kan hjelpe deg å sette opp en oversikt over kostnadene dine slik at dere sammen kan finne ut hvor mye du kan ta opp i boliglån. Vi ønsker jo at du skal kunne leve komfortabelt med boliglånet ditt, og derfor mener vi at det er viktig å ikke kun se på egenkapital og inntekt, men heller vurdere totalbildet.  

Veien til din første bolig kan være litt kronglete, men ta gjerne kontakt med oss i banken for gode råd. Vi er her for deg!