1. Hva er egenkapital?

  Egenkapital er pengene du har spart opp som du kan bruke som en del av betalingen for boligen din. Banken vil vanligvis kreve at du har 15% av kjøpesummen i egenkapital før du får et boliglån. Jo mer egenkapital du har, jo mindre vil du måtte låne, og jo lavere vil renten være.
 2. Hva er lånebeløp?

  Lånebeløp er summen du ønsker å låne fra banken for å kjøpe boligen din. Det er viktig å tenke nøye gjennom hvor mye du vil låne, og hvor mye du faktisk har råd til å betale tilbake hver måned. Husk at du også vil ha andre utgifter som strøm, kommunale avgifter, forsikring og vedlikehold av boligen din.
 3. Hva er rente?

  Rente er prisen du må betale for å låne penger fra banken. Renten vil variere fra bank til bank, og avhenger av blant annet hvor mye du låner og hvor lang tid du ønsker å betale tilbake lånet. Det er viktig å sammenligne rentene fra forskjellige banker før du bestemmer deg for hvilken bank du vil låne fra.
 4. Hva er forskjellen på fast- og flytende rente?

  Du kan velge mellom fast- eller flytende rente når du tar opp et boliglån. Med fastrente betaler du det samme hver måned, selv om renten i markedet svinger. Med flytende rente vil inn betalingene variere i takt med renten i markedet. Om økonomien din tåler at det varierer litt, er flytende rente det mest lønnsomme valget over tid.
 5. Hva er nedbetalingstid?

  Nedbetalingstid er den tiden det tar deg å betale tilbake lånet ditt. Jo lengre nedbetalingstid du velger, jo lavere vil månedlige betalinger være, men samtidig vil du betale mer i renter på lang sikt. Det er viktig å finne en nedbetalingstid som passer deg og din økonomi.
 
Å kjøpe din første bolig kan virke som en stor utfordring, men med litt kunnskap og forståelse av boliglån kan det faktisk være ganske spennende og gøy.
Hos oss kan du komme innom for en prat - fysisk eller digitalt. Vi guider deg gjennom boligjungelen og hjelper deg med å finne en løsning som passer for deg og din økonomi. Og ønsker du å ta med mamma eller pappa på en boligprat?  De er selvfølgelig velkomne de også!

Les mer om vårt boliglån