Utenriksdepartementet skal sørge for at det er trygt å reise utenlands for nordmenn. Når UD går ut med reiseråd, mener de at det ikke er trygt å reise. Årsaken til dette kan være mange, som for eksempel pandemier, krig og uroligheter. Her ser du hvilke reiseråd som gjelder til en hver tid.

En helårs reiseforsikring gjelder som normalt til alle destinasjoner som ikke er omfattet av reiseråd. Dersom det imidlertid foreligger reiseråd ved avreise, som ikke forelå da reisen ble bestilt, gjelder følgende:

  • Avbestilling av reisen erstattes.
  • Avbestilling uten at det foreligger reiseråd erstattes ikke, med mindre du har blitt syk rett før avreise.
  • Hvis flyvningen din til et land nært et land i krig blir kansellert som følge av situasjonen, uten at det foreligger noe reiseråd til landet, må dette dekkes av flyselskapet ditt.
  • Hvis du oppholder deg i et land, og det senere innføres reiseråd til landet, dekker reiseforsikringen kostnader til evakuering.

Nedenfor er eksempler på utgifter som ikke vil være dekket i land som UD har utstedt reiseråd til:

  • Kostnader eller utgifter i direkte tilknytning til konflikten, for eksempel kansellerte fly, forlenget opphold eller lignende.

 

Kanselleringer av en rekke flyvninger i sommer
Flere flyselskaper melder om kansellerte flyvninger i sommer. Vi gjør oppmerksom på at kanselleringer ikke er omfattet av forsikringen så fremt dette ikke skyldes værforhold eller teknisk feil. Kanselleringer av flyvninger under andre forhold er et forhold mellom flyselskapet og deres kunder, og vil ikke være omfattet av reiseforsikringen.

Streik eller lockout – hva bør du gjøre
En reiseforsikring dekker ikke ekstrautgifter som følge av strekk eller lockout. Vi anbefaler deg å kontakte flyselskap eller reisearrangør da du har krav på å få pengene tilbake eller ombooket reise når reisen din blir kansellert. Hvis du har booket hotell som du av samme grunn ikke får benyttet, kontakter du hotellet eller reisearrangør for avbestilling eller ombooking.

Kø og kaos i sikkerhetskontrollen
I sommer er det lange køer i sikkerhetskontrollen på flere flyplasser i Europa. Det meldes om lengre køer og mer ventetid, og årsaken er redusert bemanning etter permitteringer fra da Korona stod på som verst. Vi anbefaler deg derfor å regne ekstra god tid når du skal ut å reise. Dersom du ikke rekker flyet ditt på grunn av kø i sikkerhetskontrollen vil det ikke være omfattet av reiseforsikringen din.  

Avbestilling av reise grunnet manglende pass eller ID-bevis
Vi ønsker å presisere at reiseforsikringen ikke omfatter avbestilling av reise som følge av at du ikke har gyldig pass eller ID-bevis. Politiet har nylig gått ut og anbefalt de som skal reise innenfor EU/EØS om å velge et nasjonalt ID-kort med reiserett. Du kan lese mer om dette på politiet.no.