I disse dager får de fleste av oss litt ekstra penger å rutte med, i form av feriepenger og – for noen – penger igjen på skatten. Men hva bør vi egentlig gjøre med de ekstra tusenlappene som tikker inn på kontoen i juni?

- Det kommer helt an på hvilken økonomi og hvilke forpliktelser du har. Selvfølgelig skal pengene brukes på ferie og fornøyelse, men det er også lurt å tenke over hva man gjør med det som måtte være til overs, forteller Christian Vestengen, finansrådgiver i Eika Kapitalforvaltning som lokalbanken er en del av.

Her er hans 4 råd til fornuftig bruk av årets feriepenger:

1. Betal ned kortsiktig gjeld
Har du forhåndsbetalt ferien med kredittkort, eller har du annen kredittkortgjeld? Da bør førsteprioritet være å nedbetale denne, fordi det er den gjelden som er dyrest.

10 gode grunner til å bruke kredittkort

2. Fyll opp bufferkontoen
Med ekstra penger på kontoen har man en gylden mulighet til å fylle opp bufferkontoen sin. Lokalbanken har en generell anbefaling om to netto månedslønner i buffer, men det vil selvfølgelig variere fra person til person. Men skulle du få en stor uforutsigbar utgift i fanget, for eksempel en dyr bilreparasjon, vil du ikke angre.

3. Spar i fond
Nå som renten er så lav, vil langsiktig sparing i fond være den beste måten å spare på. Men hvor stor aksjeandel du vil ha, og hvilke fond du skal spare i, vil variere fra person til person. Her er rådgiverne i banken gode å ty til.

4. Unn deg en herlig ferie
Sist, men absolutt ikke minst: Det er viktig å huske på at det er en grunn til at det heter nettopp feriepenger. Om du ikke har stor kredittkortgjeld, og har en solid buffer, så bruker du pengene på noe ekstra i sommerferien. Unn deg noe godt, lad batteriene, og vær uthvilt når hverdagen kommer igjen til høsten.

Trenger du reiseforsikring?