- Først må du selvfølgelig spørre deg selv hva du skal bruke bilen til, og i hvilken prisklasse du vil lete. Deretter må du bruke de knepene som finnes for å gjøre et best mulig kjøp, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen.

La forhandlerne kjempe om deg

- Start med å finne tre ulike biler i riktig prisklasse og segment. Gå til de ulike forhandlerne og si som det er: At du er interessert i bilen, men at du også ser på biler hos andre forhandlere. Da ser du hvem som er villige til å kutte prisen, sier Engebretsen.

Rådet gjelder også om du skal kjøpe nybil:

- Da er det vanskeligere å få avslag i pris, men du kan til gjengjeld få med mer ekstrautstyr, forklarer han.

Skal du kjøpe elbil? Spar penger og miljø med Grønt billån

Kjøp en bil som er to år gammel

Ny eller brukt? Når det gjelder hva som lønner seg rent økonomisk, er ikke Engebretsen i tvil:

- Bilen faller mest i verdi de første par-tre årene den er i bruk. En bil som er to år gammel er fortsatt ganske ny, rimeligere, og er forhåpentligvis ferdig med alle barnesykdommer. Med dagens biler har du fortsatt nybilgaranti også, sier rådgiveren.

Noen merker har så mye som syv års nybilgaranti, noe som kan gjøre kjøpet ekstra gunstig.

- Mange har en bil i tre år før de bytter. Kjøp en bil som er to år gammel, og selg den som femåring. Da har den fortsatt to år igjen av nybilgarantien, og du kan forvente å få en grei pris, forklarer Engebretsen.

Forhandler eller privat?

- Privat er billigere, forhandler er tryggere. Det viktigste er uansett at du leser nøye gjennom serviceheftet og sjekker at alt er på stell. Ta gjerne med deg noen som har peiling på bil. For å være helt sikker kan du be om at bilen NAF-testes før dere inngår en avtale, sier Engebretsen og fortsetter:

- Når du har bestemt deg for å kjøpe bilen, er det én ting du alltid må gjøre. Sørg for at dere skriver kjøpskontrakt. Da unngår du problemer i ettertid, avslutter han.

Billån innen 24 timer hos din lokalbank

- Det er viktig å snakke om lån så tidlig i kjøpsprosessen som mulig. Sørg for at finansieringen er i orden før du inngår kjøpsavtalen, er rådet fra Anna-Karin Fransén i Eika kredittbank som håndterer billån for lokalbanken.

I lokalbanken kan du søke lån på nett og få svar innen 24 timer. Banken tar pant i bilen, og du kan signere alle dokumenter med BankID.

- Har du ikke bestemt deg for en spesifikk bil, kan du også søke om lånebevis. Og er du usikker på noe, er det selvfølgelig bare å ta en tur innom rådgiveren din i banken, sier Fransén.