Før du starter boligjakten kan det være lurt å avklare hva som er dine viktigste kriterier til boligen. Ønsker å flytte rett inn eller er drømmen ett oppussingsobjekt? Sett gjerne opp en prioriteringsliste som du kan bruke i jakten på drømmeboligen din.

Dette bør du se etter på visning:

  • Plass, areal og tomtestørrelse Sjekk om takhøyde, dagslys og utsyn passer dine kriterier. Er boarealet stort nok for dine behov, og er det nok plass i boden?
  • Tilstand på vegger og gulv Se etter tegn på fukt- og råteskader langs vegger, tak og dører. Mugglukt, misfarging, dugg, sopp og insekter kan være gode indikasjoner på fuktskade. Forhør deg om isolasjonen og lydisoleringen mellom etasjer og rom.
  • Tak og vinduer Spør om alderen på tak og vinduer. Karmer misfarget av svartsopp, kan være tegn på dårlig isolasjon. Se også etter sprekker i glasset, og spør om det har vært isdannelse eller vannlekkasje fra taket. Sjekk også om takrenner og nedløpsrør er i orden.
  • Elektrisk anlegg Finn ut hva oppvarmingen er basert på, hvor gammelt anlegget er og hvilke energikostnader nåværende eier har hatt. Sjekk hvor gammelt sikringsskapet er.
  • Vann og kloakk Vær ekstra grundig i gjennomgangen av bad, kjøkken og andre våtrom. Er rør og varmtvannsbereder gamle? Blir avløpet ofte tett? Å utbedre bad kan være svært dyrt.
  • Området rundt Dann deg et bilde av støyforhold, trafikk, luktplager, solforhold og bråk ved for eksempel midlertidige eller fremtidige byggeprosjekter i området.

Vi anbefaler at du også bruker god tid på boligsalgsrapporten når du er på visning. Les den grundig slik at du får informasjon om boligens kvalitet. Et godt tips for å bedømme dette er å se på tilstandsgraden som du finner i boligsalgsrapporten. Graderingen går fra 0 til 3, der 0 er best og 3 er dårligst.