Har du bestemt deg for å starte langsiktig sparing i aksjefond, og følger aksjekursene tett for å finne riktig tidspunkt for første innskudd? Du kan like gjerne komme i gang raskest mulig, mener investeringsdirektør Stig Erik Brekke i Eika Kapitalforvaltning.

- Det beste tidspunktet for å starte fondssparing er alltid nå.

Historien viser nemlig at fondssparere over tid vil sitte igjen med betraktelig mer enn kontosparerne, medberegnet nedganger i økonomien. - Årlig verdiøkning på hovedindeksen på Oslo Børs de siste 20 årene ligger på rundt 8,9 prosent. Tilsvarende periode for bankrente er 2,7 prosent (Kilde: SSB). I det lange løp er det lite å tjene på å være taktisk, sier Brekke.

Litt ned, men mest opp

Det er lett å se at aksjefond lønner seg, men det forutsetter at:

  1. Du tåler at det svinger
  2. Du sparer langsiktig

- Skal du spare til en Australiatur om to år, da kan du like gjerne gjøre det på en konto, sier Brekke. - Pengene kan synke i verdi over en kort periode, men på lang sikt vil sparepengene øke. Se bare på avkastningen på Oslo Børs de siste tjue årene:

graf som viser utviklingen på Oslo Børs fra 1999 til 2019

Bildet viser hvordan en nedgang på børsen er en del av jevnlige svingninger, mens verdiene totalt sett stiger.

3 spørsmål om fondssparing til Stig Erik Brekke

portrett av stig erike brekke

Hvor mye kan jeg spare på tjue år?

For å ta et helt konkret regnestykke: Om du sparer 1000 kroner i måneden i tjue år, kan du forvente å sitte igjen med rundt 370 000 kroner i et fond med middels risiko. Lar du pengene stå i banken vil beløpet være rundt 252 000 kroner. Da tar jeg utgangspunkt i dagens rente.

Regn ut selv i vår fondskalkulator

Hvor stor er risikoen?

Å kjøpe aksjer er å investere i bedrifter, og bedrifter kan det gå dårlig med. Det er denne risikoen et aksjefond kan redusere til et minimum: Et aksjefond består nemlig av minimum 16 selskaper. Det er det lovpålagte minstekravet. Eika Kapitalforvaltning innfrir dette med svært god margin siden de ulike fondene rommer fra 30 til 200 ulike selskaper.

Hvordan kommer jeg i gang?

Fondssparing er for alle som vil spare penger på lang sikt, men vi vet at noen synes det er vanskelig å komme i gang med. Mitt råd er å ta kontakt med rådgiveren din i lokalbanken. Han eller hun hjelper deg med å se de økonomiske mulighetene nettopp du har.

Ta kontakt med rådgiver for en prat om fondssparing

Klar for å sette i gang på egenhånd? Last ned spareappen Smartspar